zwangerschap en bevalling

De zwangerschap

De zwangerschap duurt gemiddeld 62 tot 65 dagen. Soms worden de katjes al op de 59e dag geboren en soms gebeurt het op de 70e dag. Dus in weken uitgedrukt ongeveer 9 weken.
Vanaf de vierde week na de dekking beginnen de tepels te verkleuren naar rozerood.
Eén tot twee weken voor de geboorte begint de moeder naar een plaats te zoeken om de jongen ter wereld te brengen. De moeder zoekt meestal een rustige plaats. In de meeste gevallen vindt de geboorte in de nacht plaats.

De bevalling bestaat uit 3 fases:

Tegen het einde van de zwangerschap, die gemiddeld 62 tot 65 dagen duurt, daalt de temperatuur van de poes plotseling. Dit is het eerste teken van het einde van de zwangerschap. Dit stadium duurt tussen de 12 en 24 uur.
De aanstaande moeder wordt onrustig en probeert zich te verstoppen om haar nest voor te bereiden. Ze vertoont ook vaak graafbewegingen op de plaats waar ze de jongen wil werpen.
De ene poes zal erg rustig blijven en de andere zal zich duidelijk laten horen.
Poezen die voor de eerste keer bevallen, gaan vaak op de kattenbak zitten of op de plaats in de tuin waar ze normaal de behoefte doen. Dit doet ze het liefst op een donker en afgelegen plekje. Het eerste duidelijke teken van de bevalling is het afscheiden van vruchtwater. De weeën worden sterker en volgen elkaar sneller op.
In het tweede stadium stijgt de temperatuur weer en doet de poes pogingen om de vrucht (kittens) uit te drijven. Eerst verschijnt het vlies waarin het jong zit opgesloten. Daarna wordt het eerste kitten geboren met of zonder moederkoek (placenta). Als de placenta niet verschijnt, wordt deze door het volgende kitten naar buiten gedrukt.
De derde fase, die volgt op het uitdrijven van de vrucht, is de periode van rust in de baarmoeder. Er kunnen 10 minuten tot ruim een uur verlopen tussen de geboorte van 2 kittens.
Let er op dat het aantal placenta´s overeenkomt met het aantal kittens. Meestal eet de moederpoes deze op. Vooral de laatste placenta kan lang op zich laten wachten. Dit kan wel 12 uur na de geboorte van het laatste kitten zijn. Na de bevalling heeft de poes meestal licht bloedverlies. Dit kan wel 3 weken duren.

 

Aantal kittens.

Gemiddeld is het aantal kittens 3 tot 5 per nest. Meestal komen de jongen met tussenpozen van 10 minuten tot 1 uur. In uitzonderingsgevallen kan dit oplopen tot 12 uur na de eerste 2 of 3 jongen. Het kan dus zijn dat er na een uur of 3 al 3 jongen zijn, maar dat wil dus niet zeggen dat dit alles is.


De geboorte

De kittens worden geboren in een doorzichtig vlies(de vruchtzak) Normaal gesproken bijt de moeder dit stuk en likt het gezicht van het kitten waardoor het begint met ademenhalen. Wanneer de moeder niet binnen een minuut naar het kitten omkijkt moet u zelf het vlies verwijderen en het kitten droogvrijven met een handdoek tot het begint te ademen. Normaal bijt de moeder de navelstreng door maar in dit geval moet u het doen. Bind de navelstreng eerst af met een stukje draad of een speciale navelstreng-klem en knip deze op ongeveer drie centimeter van de buik af. Nadat u het uiteinde van de navelstreng in een ontsmettingsmiddel heeft gedept legt u het kitten weer bij de moeder terug. Als het kitten niet ademt verwijder dan het vocht uit het bekje met het spuitje. Neem het kitten voorzichtig in de hand, ondersteun het kopje goed, en schud het met een slingerende beweging twee of drie keer goed door elkaar. Herhaal bovenstaande handelingen nog een keer als het kitten nog niet ademt.

De kittens worden meestal geboren met tussenpozen van een half uur tot een uur. Vijftien tot dertig minuten na ieder kitten volgt de placenta, in geval van een hele snelle bevalling soms allemaal tegelijk. Er moeten evenveel placenta's als kittens zijn. Normaal gesproken eet de moeder de placenta op, hier zitten voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor de melkproductie. Mocht de poes na de bevalling onrustig blijven, laat dan controleren of de poes inderdaad 'leeg' is.